Lakukokin reseptit

Olen Lotten Lindborg-Suhonen, ja minulla on ilo olla Lakritsi- & Salmiakkifestivaalien virallinen "lakukokki” 2025.

Olen itseoppinut, ja olen aina ollut innostunut ruoasta ja raaka-aineista. Kokemusta olen saanut olemalla mukana erilaisissa ruokakilpailuissa, pyörittämällä omia ravintoloitani sekä hääräämällä monissa ruokamaailman yhteyksissä.
 
Nykyään kehitän reseptejä ja tuotteita eri ruoka-alan toimijoille, vedän kokkikursseja, tarjoan catering-palveluja ja kokkailen messuilla. Minua kiinnostavat sekä maukkaat kotiruoat että eksoottiset maut maailmaltakin. Ruoan tekeminen on loputon oppimisen ja oivaltamisen prosessi, ja siksi ruoan parissa työskentely on minulle edelleen yhtä kiinnostavaa.
 
Kokkaillessani lakumessuilla olen saanut oivaltaa, että lakritsi ja salmiakki eivät pelkästään sovi makeisiin ruokiin. Niillä voi tuoda esiin mahtavia vivahteita kaikenlaiseen ruokaan.
 
Tulkaa messuille kokemaan!
Lakukokki Lotten Lindborg-Suhonen

Lakritsinen Rocky Road

Ainesosat

  • 400 g tummaa suklaata (tai muuta suklaata makusi mukaan)
  • 1 dl cashew-pähkinöitä
  • 1 tl lakujauhetta maustamaan pähkinät
  • 1 dl lakupaloja (leikattu pieniksi paloiksi)
  • 1–1,5 dl karamellipopkorneja
  • 1 dl vaahtokarkkeja
  • 1 tl lakujauhetta
  • Ripaus lakritsi- tai tavallista suolaa

Työvaiheet

Ota esille sopiva vuoka tai useampi, joihin voit kaataa sekoituksen viilentymään. Alumiinivuoat toimivat erityisen hyvin, sillä niihin ei Rocky Road tartu.

Jos käytät esim. lasista vuokaa, vuoraa vuoka muovikelmulla tai leivinpaperilla.

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita pähkinät ja lakujauhe. Upota raaka-aineet suklaasulaan ja sekoita niin, että suklaa peittää kaikken. Kaada seos astiaasi ja mausta lakujauheella, lakritsipaloilla ja tavallisella tai lakritsisuolalla.

Laita seos jääkaappiin kovettumaan ja leikkaa sitten sopiviksi paloiksi. Tarjoa kivasta kulhosta ja nauti.

Lakujuurisellerisalaatti

Ainesosat

  • 1 juuriselleri
  • 2–3 rkl oliiviöljyä
  • noin 2 tl lakujauhetta
  • 1–2 tl suolaa

Esilämmitä uuni 225 asteeseen ja vuoraa uunivuoka leivinpaperilla. Jatka kuorimalla juuriselleri ja leikkaamalla se sopiviksi paloiksi. Laita juuriselleripalat vuokaan ja kaada päälle oliiviöljy, lakujauhe ja suola. Hiero maut kaikkiin paloihin tasaisesti ja paista uunissa, kunnes palat ovat pehmeät. Riippuen juuriselleripalojen koosta, paistaminen kestää 20–40 min., tai kun palat ovat kullanruskeat ja pehmeät.

Samalla kun uuni tekee työnsä, valmista raikas ranskankermakastike.

Kastikkeen ainesosat

  • 200 g ranskankermaa
  • 1 rkl soijaa
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 tl lakujauhetta
  • ripaus suolaa jos tarvetta

Sekoita kaikki yhteen sileäksi kastikkeeksi. Testaa maku ja lisää mitä mahdollisesti puuttuu.

Nyt tehdään annoksesta salaatti. Itse käytin erilaisia yrttejä, mutta kaikki erilaiset salaatinlehdet käy mainiosti. Voit käyttää esimerkiksi:

  • rucolaa
  • tilliä
  • pinaattia

Levitä yritit ja salaatti tarjottimelle sopivan kokoisina. Laita vähän kastiketta niihin ja nosta sitten valmiit uunista otetut juuriselleripalat päälle. Lisää kastiketta ja viimeistele yrteillä.

Lakusmoothie – suklaa-, laku-, chia-, banaani- ja mantelismoothie

Täydellinen herkkusmoothie aamu- ja välipalaksi, tai vaikka jälkiruoaksi.

Ainesosat chia-vanukkaaseen

  • 5 rkl chia-siemeniä
  • 2,5 dl mantelimaitoa tai vastaavaa maun mukaan
  • ripaus vaniljapulveria tai vastaavaa

Ainesosat lakusmoothieen

  • 0,5 dl kokonaisia manteleita, kuorella tai ilman
  • 4 kpl taatelia (kivet poistettu)
  • 1 banaani (+ yksi banaani viipaloituna koristeluun)
  • 5 dl mantelimaitoa tai vastaavaa maitoa maun mukaan
  • 1 tl vaniljaa
  • 3 rkl tummaa kaakaojauhetta (ilman sokeria)
  • 2 tl raakaa lakujauhetta tai vastaavaa
  • ripaus suolaa

Työvaiheet

Aloita tekemällä chia-vanukas. Tee samalla isompi satsi, niin sinulla on vanukas valmiina, kun himo iskee. Chia-vanukas säilyy jääkapissa noin 4–5 päivää.

Sekoita yhteen kaikki chia-vanukkaan raaka-aineet ja laita jääkaappiin muhimaan noin kahdeksi tunniksi. Sekoita välillä niin, että vanukas saa ihanan sileän koostumuksen.

Tee sitten lakusmoothie. Yhdistä kaikki lakusmoothien raaka-aineet ja sekoita sileäksi blenderillä tai sauvasekoittimella.

Sitten onkin jo aika rakentaa ihana lakusmoothieannos.

Jos olet oikein taitava (mitä minä en ollut videossa), saat hienot kerrokset näkymään. Ja jos et onnistu siinä kuten minä, maistuu lakusmoothie kuitenkin yhtä taivaalliselta.

Ensin smoothieta pohjalle, sitten chia-vanukasta, banaaniviipaleita, lisää smoothieta ja lopuksi lisää banaania ja salmiakkiströsseliä.

Aivan hullun hyvää!

Laku­karamellikastike puolukoilla – klassinen, maukas ja kaunis

Ainesosat

  • 2 dl sokeria
  • 50 g voita, pieninä kuutioina
  • 2 dl kermaa
  • 1 tl lakritsisuolaa tai tavallista suolaa
  • 1–2 tl lakujauhetta
  • Pussi pakastepuolukoita
  • Ranskankermaa tai paksua jogurttia
  • Lakujauhetta

Valmistus

  1. Sulata sokeri kuivassa, paksupohjaisessa kattilassa (reunat vähintään 15 cm) miedolla lämmöllä. Pyörittele kattilaa välillä, jotta sokeri sulaa tasaisesti.
  2. Anna sokerin saada kauniin kullanruskea väri – se tasapainottaa makeutta pienellä kitkeryydellä.
  3. Lisää kerma vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kastike kuohuu voimakkaasti, mutta rauhoittuu pian.
  4. Lisää voi, sekoita ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Tarkista valmius pisaratestillä.
  5. Mausta lakujauheella ja suolalla. Maista ja säädä maku mieleiseksesi.
  6. Laita kylmät puolukat kauniiseen astiaan, kaada kuuma kastike päälle ja viimeistele ranskankermalla ja lakujauheella.

Täydellinen myöhäiskesäinen tai syksyinen jälkiruoka-aines, jossa jokainen lusikallinen on lämmin-hapan-makea elämys. Sopii loistavasti esimerkiksi jäätelön kera! 🖤

Ihana lakukaakao

2 lämmintä kuppia

  • 4 dl mantelimaitoa (tai vastaavaa maitoa maun mukaan)
  • 200–300 g tummaa suklaata (tai muuta ihanaa suklaata)
  • 0,5 tl lakujauhetta
  • Ripaus lakritsi- tai tavallista suolaa
  • Päälle vatkattua kermaa ja lakujauhetta.

Lämmitä miedolla lämmöllä valitsemasi maito. Samaan aikaan pilko suklaa hienoksi ja lisää lämpimään maitoon. Sekoita kunnes suklaa on kokonaan sulannut. Maista ja tarkista haluatko lisää suklaata. Lopuksi mausta kaakao lakujauheella ja ripauksella suolaa.

Kaada kivoihin mukeihin ja laita päälle vatkattua kermaa sekä lakujauhetta.

Osta lippuja valitsemallasi tavalla!

Tapahtuma-aika: 25.–26.10.2025. Lippujen hinnat: 15,00–59,00 € sis alv.

Voit ostaa lippusi suoraan omasta verkkokaupastamme. Samalla voit ostaa liput viini- ja lakritsitastingiin ja katsoa mitä muuta meiltä löytyy.

Voit ostaa lippusi myös Tiketin verkkokaupasta. Jos käytät kulttuurietuja, ne lunastetaan Tiketin kautta. Lue lisää kulttuurieduista Tiketin kotisivuilta.